Planificare strategică în comunicare

Este comunicarea strategică asociată cu persuasiunea în sensul său negativ?

Aceasta este întrebarea din introducerea cărții The Routledge Handbook of Strategic Communication (Holtzhausen, Zerfass, 2015) și o întrebare la care masteranzii de la Jurnalism Politic vor încerca să răspundă în analizele comunicării strategice a diverselor organizații politice, (non)guvernamentale etc.

Misiune, scopuri, obiective, strategii și tactici sunt cele cinci elemente componente ale piramidei planificării strategice pe care le vom parcurge în timpul cursului și seminarului. Iar toate aceste elemente devin eficiente dacă sunt asamblate într-un mesaj cu o structură coerentă și cu un conținut credibil și adecvat.

Monitorul Comunicării Europene (2012) menționează patru priorități strategice de comunicare: alinierea la evoluția digitală și social media, construirea și menținerea încrederii, satisfacerea cererii pentru transparență și publicuri active. Pornind de la aceste patru priorități și de la diverse teorii asupra strategiilor (online), masteranzii vor învăța să folosească o abordare critică asupra comunicării strategice prin analize contextuale ale politicienilor români și ale instituțiilor publice din România. Un obiectiv important al acestui curs este identificarea celor mai eficiente strategii pentru o comunicare dialogică reală cu stakeholderii.

Sursa foto: https://flic.kr/p/99ULgu; autor: Ak~i, flickr.com / CC

Dr. Camelia Cmeciu (camelia.cmeciu@fjsc.ro) este conf. habil. la Departamentul de Antropologie culturală și Comunicare al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, și directorul programului de master Teorii și Metode de cercetare în Științele Comunicării. Conf. Cmeciu este, de asemenea, prodecan FJSC.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s